Z okazji dzisiejszego Święta Czekolady MegaCzekoladowa tarta.
Ciasto jest bardzo kruche i dość zwarte, aby lekko płynna czekolada nie przeciekała przez spód ciasta. W wersji bardzie wytrawnej można użyć czekolady gorzkiej, ja natomiast uwielbiam mleczną i taką też użyłam w przepisie.
Ciasto
200g mąki
100g cukru pudru
100g mąki
1 jajko
Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać jajko, zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na ok pół godziny. Ciasto jest dość luźne i klei się do rąk, ale po schłodzeniu przestaje się kleić. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy (24 cm). Wcześniej wyłożyć formę folią aluminiową. Na wyłożone ciasto położyć jeszcze jedną warstwę folii aluminiowej i wysypać na nią trochę grochu lub fasoli w celu obciążenia dna. Piec 15 min w 180 stopniach, następnie zdjąć z ciasta fasolę i piec jeszcze 10-15 min aby spód się zarumienił. Wystudzić ciasto.
Krem (ganache)
250 ml śmietanki 30%
2 tabliczki czekolady
Czekoladę połamać na kawałki, śmietankę zagotować i zalać nią połamaną czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści i cała masa przestygnie wylewamy na upieczony spód i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dekoracja
Kilka kostek białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz