Czekoladowe ciasto i miętowy krem. Połączenie, które powinno przypaść do gustu miłośnikom czekoladek miętowych After Eight. A jak je zrobić? Przepis poniżej :-) Zapraszam do wypróbowania.
Cupcake:
125g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
100g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kefiru lub mleka
Masło utrzeć z cukrem dodawać jajka, kefir, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i czekoladę. Dokładnie miksować. Papilotki napełniać do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 20-25 minut.
Krem miętowy:
1 szklanka wody
120 g landrynek miętowych, najlepiej z olejkiem miętowym, o intensywnym smaku.
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100g masla
1 łyżka wódki
W rondelku zagrzać prawie do wrzenia 1/2 szklanki wody z landrynkami, poczekać aż landrynki dokładnie się rozpuszczą. W pozostałej zimnej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Rozmieszane mąki wlać do wody z landrynkami i cały czas podgrzewać aż do uzyskania gęstego budyniu.
Po wystudzeniu utrzeć z masłem wystudzony budyń dodając łyżkę wódki.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić wystudzone babeczki.
Smacznego!
Na pewno zrobię babeczki z miętowym kremem na święta!! Dzięki za przepis :D Wrzuciłam też link do tego przepisu na stylowi.pl, myślę, że zdobędzie sporą popularność...
OdpowiedzUsuńPrzeglądając statystyki na blogu zastanawiałam się skąd ruch na blogu ze strony stylowi.pl :D teraz już wszystko jasne :-) Mam nadzieję że babeczki będą Ci smakowały. Pozdrawiam i czekam na opinię.
Usuń