Wielbiciele nutelli będą wniebowzięci, pyszna babeczka nadziana nutellą, z niezawodnym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania przepisu :-)
Cupcakes:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
125g rozpuszczonego masła
4 łyżki kefiru
1 szklanka mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nutella
Jajka roztrzepać z cukrem i połączyć z pozostałymi płynnymi składnikami (masło nie może być gorące, bo zrobi nam się jajecznica). Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy. Nakładamy do foremek na ok 2/3 wysokości. Na wyłożone ciasto nakładamy ok pół łyżeczki Nutelli i wykałaczką robimy esy-floresy lekko wciskając nutellę wgłąb i wyrównując powierzchnię babeczki. Pieczemy jak zwykle 20-25 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
3/4 szklanki cukru
125g rozpuszczonego masła
4 łyżki kefiru
1 szklanka mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nutella
Jajka roztrzepać z cukrem i połączyć z pozostałymi płynnymi składnikami (masło nie może być gorące, bo zrobi nam się jajecznica). Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy. Nakładamy do foremek na ok 2/3 wysokości. Na wyłożone ciasto nakładamy ok pół łyżeczki Nutelli i wykałaczką robimy esy-floresy lekko wciskając nutellę wgłąb i wyrównując powierzchnię babeczki. Pieczemy jak zwykle 20-25 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Krem:
200g serka mascarpone
200g nutelli
Serek mascarpone dokładnie wymieszać z nutellą, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Przed podaniem schłodzić je w lodówce aby krem stężał.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz