Potrzebujemy:
1 szklankę wiśni wydrylowanych
1/4 szklanki cukru
Wiśnie przekroić na połówki, wsypać do rondelka, zasypać cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i pokryje wiśnie (lekko odparować nadmiar wody, ale nie rozgotować wiśni).
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki słodkiego rozpuszczalnego kakao (np.
1/4 gorzkiego, ciemnego kakao
1/4 szklanki mleka
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej, mleko i rozpuszczalne kakao i wymieszać, aż kakao się rozpuści. Dodać pozostałe składniki i szybko wymieszać. Nałożyć do papilotek część ciasta, na nią odrobinę wiśni i znów część ciasta. Piec 30 min w 175 stopniach. Wyjąć z formy i wystudzić.
Posypać cukrem pudrem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz