Dawno nie dorzucałam nowych przepisów, ale to nie znaczy ze nie piekłam pyszności :-) Najwyższa pora na nowe wpisy, czas nadrobić zaległości.
Dzisiaj przepis na tort kokosowo-czekoladowy z truskawkami i malibu. Wyszedł pyszny.
Przepis podaję na tortownicę o wymiarach 22-24 cm. Piekłam go również w wersji piętrowej, zapraszam do oglądnięcia zdjęć no i do wypróbowania przepisu oczywiście.
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
50g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przesiać mąkę i kakao. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając powoli cukier. Następnie dodawać po jednym żółtka ciągle ubijając. Wsypać mąkę, kakao i czekoladę i wymieszać dokładnie ale delikatnie szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i piec ok 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i opuścić w formie na podłogę z wysokości ok pół metra. Następnie przestudzić. Odciąć nożem do brzegów i wyjąc z formy. Odwrócić ciasto do góry dnem o wystudzić a następnie przeciąć na 3 równe blaty.
Masa kokosowa:
2 masła
7 żółtek
300g cukru
3 szklanki mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 kieliszki malibu
1 kieliszek spirytusu
1 szklanka wiórków kokosowych
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałe dwie szklanki mleka zagotować wraz z wiórkami kokosowymi. Kiedy mleko będzie gorące wlać masę z żółtek, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić powstały budyń. Masła utrzeć dodając po łyżce zimnej masy budyniowej, pod koniec ucierania dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
Ponadto potrzebujemy:
ok 4-6 łyżki dżemu truskawkowego
pól szklanki wiórków kokosowych do dekoracji
kilka truskawek do dekoracji
Malibu kokosowe do nasączenia biszkoptów
Ułożyć na tortownicy pierwszy blat ciasta i obficie nasączyć malibu, następnie nałożyć 2-3 łyżki dżemu truskawkowego a na niego 1/3 masy kokosowej, przykryć drugim blatem, znów nasączyć posmarować dżemem i kolejną 1/3 masy i na nią znów blat, który nasączamy malibu. Na ostatni blat i boki tortu wykładamy pozostały krem. Obsypujemy tort wiórkami kokosowymi i dekorujemy połówkami truskawek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz