czwartek, 6 lutego 2014

Malinowe cupcakes (i przepis na przepyszny malinowy krem)


Dzisiaj przepis na pyszne, pachnące latem babeczki. Klasyczne cupcakes z konfiturą malinową w środku, a na wierzchu pyszny malinowy krem.
Przy okazji pozdrawiam serdecznie Panie rehabilitantki ze szpitala Jana Pawła w Krakowie, którym podobno babeczki bardzo smakowały :-) a oto przepis...

Składniki na 12 dużych babeczek lub na 24 mini-babeczki.

2 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mleka
125g rozpuszczonego masła
1 szklanka mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki konfitury malinowej

Jajka, cukier, mleko i masło roztrzepać w misce, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać. Napełniać foremki ciastem do ok 3/4 wysokości, do każdej włożyć ok 1/2 łyżeczki konfitury.
Piec w 180 stopniach ok 20 min. Wyjąć z foremek i wystudzić.

Krem malinowy:

250g serka mascarpone
250g frużeliny malinowej (niżej instrukcja jak ją zrobić)

Zmiksować serek z frużeliną, przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki (można krem nałożyć na babeczki również łyżką, co da bardzo ciekawy efekt).

Frużelina malinowa (najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, żeby dokładnie stężała).

250-260 g malin (mogą być mrożone)
1/3 szklanki cukru (ew. więcej, wg uznania)
1 łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w jak najmniejszej ilości zimnej wody)

Maliny włożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny i gotować aż maliny się rozpadną, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, kiedy masa lekko zgęstnieje dodać żelatynę i jeszcze chwilę zamieszać na ogniu (nie gotować). Kiedy malinowa masa przestygnie należy przetrzeć ją przez sitko aby pozbyć się pestek, a następnie dokładnie ją schłodzić, najlepiej przez całą noc. Masa do miksowania z serkiem musi być sztywna i zupełnie zimna.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz