środa, 5 lutego 2014

Kruche babeczki z kremem Nutellowym


Dziś Światowy Dzień Nutelli, z tej okazji przepis na kruche babeczki z nutellowym kremem. Przepyszne!

Składniki na ok 12-16 szt:

150g mąki
100g masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, a następnie posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Foremki dokładnie wysmarować masłem (najlepiej rozpuścić masło i  wysmarować foremki przy pomocy pędzelka).
Wyłożyć foremki ciastem. Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok 12-15 min w temperaturze 180 stopni. Można obciążyć ciasto przed pieczeniem ryżem zawiniętym w folie aluminiową, w połowie pieczenia należy ją wyjąć, lub w połowie pieczenia kiedy ciasto zacznie rosnąć łyżeczką przycisnąć ciasto po środku, tak aby uformować zagłębienie po środku każdej babeczki.

Krem:

125g Nutelli
125g serka mascarpone

Zmiksować serek mascarpone z Nutellą, przełożyć o rękawa cukierniczego.

2 łyki Nutelli dodatkowo.

Upieczone babeczki wyjąć z foremek, nałozyć do nich po ok pół łyżczki nutelli i udekorować przygotowanym kremem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz