wtorek, 7 października 2014

Tort na Chrzest Nadii oraz przepis na przepyszne ciasto czekoladowe



Tort dla Nadii był o smaku czekoladowo malinowym. Zwykle kremem przekłada się biszkopt, ja natomiast uwielbiam trochę cięższe ciasta, bardziej wilgotne, zwłaszcza do połączenia z malinowym kremem. Ciasta nie trzeba ponczować, gdyż jest wystarczająco wilgotne, dzieci je uwielbiają.

Składniki na tortownicę 22-24 cm. Ciasto nadaje się do przekrojenia na 3 blaty.

4 jajka
300 g cukru
200 ml mleka
170 ml oleju
200 g mąki
50 g kakao
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

w dużej misce połączyć trzepaczką jajka, cukier, mleko i olej, a następnie dodać przesiane suche składniki, wszystko szybko wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto bardzo ładnie rośnie. Formę należy wypełnić max do 2/3 wysokości, wtedy da się rozkroić na 3 blaty. Wyrasta z lekką górką.

A tu więcej zdjęć tortu dla Nadii :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz