Emilku! Najlepsze życzenia urodzinowe :-) 100 lat!
Emil rzucił mi wyzwania i zażyczył sobie tort z ciągnikiem, koniecznie w towarzystwie bel siana :-) Ciotka wyzwanie przyjęła i stworzyła taki oto tort! Mam nadzieję że spełniłam oczekiwania.
A co do smaku: Jasny biszkopt (w wersji dla dzieci bez alkoholu, dla dorosłych najlepiej naponczować herbatą, sokiem z cytryny i sporą dawką rumu), do tego dwa kremy, z białej czekolady i ganache z ciemnej czekolady, no i koniecznie jakiś owocowy akcent, w tym przypadku brzoskwinie.
A poniżej przepis na krem z białej czekolady. Proporcje na 2 spore przełożenia tortu o średnicy 24cm.
Składniki:
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
300 ml śmietany min 30%
400 g białej czekolady dobrej jakości
250 g serka mascarpone
Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia, i dodać do niej rozpuszczoną żelatynę, tak przygotowaną śmietanką zalać posiekaną wcześniej czekoladę, lekko przemieszać i dokładnie rozpuścić, a następnie ochłodzić powstałą masę (można przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce). Następnie zmiksować z serkiem mascarpone.
Masa jest dość słodka dlatego dobrze współgra z owocami i z dodatkowym, bardziej gorzkim przełożeniem z ganache z gorzkiej czekolady.
Polecam!
A tu więcej zdjęć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz