niedziela, 5 maja 2013

Kremówki z wiśniami w wersji mini


Wczoraj wieczorem zrobiłam kremówki z wiśniami, a dziś od rana słyszę "no robisz te zdjęcia?" Mąż nie mógł się doczekać żeby skonsumować je co do jednej... musi to znaczyć tylko tyle że naprawdę wyszły dobrze :-) W dodatku nie mogą się nie udać. Zachęcam do spróbowania.

Składniki:

Warstwa wiśniowa:
200g wiśni mrożonych
50g cukru

Krem:
2 żóltka
35g cukru
10g mąki ziemniaczanej
10g mąki pszennej
pół szklanki mleka
1/3 kostki masła
kilka kropli aromatu waniliowego
pół kieliszka spirytusu

Opakowanie ciasta francuskiego
Łyżka cukru pudru do oprószenia kremówek

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyjąć z lodówki ciasto francuskie i wyciąć z niego niewielkie krążki (po 3 na jedna kremówkę). Ja wycinałam krążki kieliszkiem do wina. Z jednego opakowania wychodzi ok 10-12 kremówek. Krążki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć je widelcem, przykryć je papierem do pieczenia i położyć na nie inną blaszkę czy brytfannę. Chodzi o to aby ciasto rosło równo i nie zbyt wysoko. Piec je w ten sposób ok 10 min, następnie zdjąć blaszkę i papier z wierzchu i piec jeszcze chwilę aby ciasto się zrumieniło. Następnie wyjąć i wystudzić.

Wiśnie poprzekrawać na połówki i upewnić się że nie ma w nich pestek. Wsypać je do rondelka, dodać cukier i dwie łyżki wody, gotować wiśnie z cukrem do momentu kiedy woda odparuje i utworzy nam się wiśniowa konfitura, ale wiśnie nie rozgotują się zupełnie.

Mleko wlać do rondelka i podgrzać prawie do wrzenia. W czasie kiedy mleko się ogrzewa utrzeć żółtka z cukrem na jasna puszystą masę, dodać aromat i mąki, miksować dokładnie aby nie było żadnych grudek, następnie dodać gotową masę do gotującego się mleka . Ogrzewać ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Po dokładnym wystudzeniu masy utrzeć ją z masłem pod koniec dodając poł kieliszka spirytusu. Masę włożyć do rękawa cukierniczego lub wykładać na ciasto łyżką, jednak łatwiej jest posłużyć cie rękawem.

Krążki ciasta podzielić na 3 części, jedną cześć obficie posypać cukrem pudrem, na drugą nałożyć niewielką ilość wiśni, a na trzecią wycisnąć sporą ilość kremu. I możemy przystąpić do składania ciasteczek. Na dole ciastko z kremem, na nim ciastko z wiśniami, a następnie ciastko z cukrem pudrem, i gotowe. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz