poniedziałek, 13 maja 2013

Zdrowe owsiane ciasteczka z migdałami i rodzynkami

Dziś przepis na pyszne ciasteczka. Zawierają bardzo mało masła i cukru, a mąki nie zawierają wcale. Można użyć czekolady gorzkiej zamiast mlecznej i właściwie można zajadać je bez najmniejszych wyrzutów sumienia :-) a w dodatku robi się je błyskawicznie. Mogą stanowić wartościową przekąskę dla dzieci.  Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki na ok 20 szt:

250g płatków owsianych błyskawicznych
50g masła
50g cukru
25g czekolady (dowolnej)
1 jajko
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej
1 łyżka słoneczniku łuskanego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Płatki owsiane lekko rozdrobnić blenderem lub malakserem, chodzi o lekkie rozdrobnienie płatków, nie należy ich mielić na mąkę. Masło utrzeć z cukrem, dodać płatki i pozostałe składniki.
Z masy formować niewielkie kuleczki mieszczące się w zagłębieniu dłoni. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni ok 15-20 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz