sobota, 29 czerwca 2013

Babeczki z kremem czekoladowym oraz cytrynowo pomarańczowym


Uwielbiam widok mnóstwa udekorowanych kremem babeczek :-) Tym razem znów mogłam poszaleć w kuchni. 30 maja obchodzimy Dzień Rodzicielstwa Zastępczego, z tej okazji co roku odbywa się piknik rodzin zastępczych, a ja przygotowałam dla uczestników tego pikniku kolorowe cytrusowe oraz jak zwykle niezastąpione czekoladowe babeczki. Mam nadzieję że będą smakowały.
Bardzo lubię pomarańcze, a to już kolejny krem pomarańczowy na blogu. Jego wyjątkowość polega na tym, że budyń do kremu ugotowałam na kefirze, krem jest aksamitnie gładki, orzeźwiająco cytrusowy, zachęcam do wypróbowania.
Tak więc dziś dwa przepisy. Wo obu babeczkach baza jest ta sama, różnią się tylko kremem.




Cupcakes 12 szt:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kefiru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki

Jajka roztrzepać z cukrem, dodać kefir oraz olej i wymieszać, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko wymieszać. Papilotki wypełnić ciastem max do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 175 stopni ok 25 min, do tzw suchego patyczka.

Krem czekoladowy (na ok 12 szt):

120g nutelli
180g serka mascarpone

Rozmieszać serek mascarpone, dokładać po łyżce nutelli, wymieszać dokładnie, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować. Przed podaniem schłodzić w lodowce.

Krem cytrynowo-pomarańczowy (na ok. 24 sztuki, wystarczy nawet na ok 30 babeczek)

1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki kefiru
1 łyżek soku z cytryny
5 łyżek intensywnie pomarańczowego soku (ja użyłam soku aro, ma lekko gorzkawy intensywnie pomarańczowy smak)
1 żółtko
1 łyżka masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
200 g masła


Zmieszać w rondlu cukier z mąką ziemniaczaną. Mieszając trzepaczka dodać kefir, sok z cytryny i żółtko. Następnie dodać łyżkę masła, Zagotować i ogrzewać przez ok 5-7 min aż masa zgęstnieje. Przykryć masę folią, tak aby dotykała wierzchu, aby nie utworzył się na niej kożuszek i dokładnie wystudzić. Utrzeć masło na puszysta masę i powoli dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotową mase przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.
Na zdjęciach kolorowe babeczki ozdobione są kolorową cukierkową posypka i kuleczkami z lukru, natomiast czekoladowe obsypane są cukrem perlistym.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz