środa, 26 czerwca 2013

Ucierane ciasto z nektarynkami, malinami i kruszonką


Bardzo szybkie i pyszne ciasto, można użyć dowolnych owoców. Najlepsze jest świeże, ale ku mojemu zdziwieniu bardzo długo zachowuje świeżość, jest pyszne nawet trzeciego dnia.
Przepis podaję na formę o wymiarach 24cm x 36cm.

Ciasto:

300g masła
240g cukru
6 jaj
300 g mąki
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

200g mąki
140g masła
70g cukru

Ponadto:

6 nektarynek
300g malin (mogą być mrożone)
2 łyżki mąki ziemniaczanej do oprószenia owoców.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę o wymiarach 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nektarynki pokroić w dużą kostkę (na 8 części) lub w podłużne ósemki.
Masło utrzeć z cukrem na jasna puszystą masę, wbijać po jednym jajku dalej miksując. Następnie dodać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę, delikatnie przez drobne sitko oprószyć ciasto mąką ziemniaczaną a następnie wyłożyć na nie owoce i znów delikatnie oprószyć je mąką ziemniaczaną. Składniki kruszonki rozetrzeć szybko miedzy palcami i posypać owoce. Piec ok 50 min do godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz