czwartek, 11 kwietnia 2013

Domowe biszkopty, idealne dla dzieci :-)

Dzisiaj lekko dietetyczny przepis :-) Biszkopty bez proszku do pieczenia, z bardzo mala ilością cukru. Słodycze w sam raz dla maluszków. Piekłam je specjalnie dla mojej 10-cio miesięcznej córeczki. Mimo małej ilości cukru są słodkie a zarazem lekkie.

Składniki na ok 20-25 szt.

3 jajka
75g mąki
20g cukru pudru + 1 łyżka do posypania

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Mąkę przesiać i cukier puder przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę dodając po trochu przesianego cukru pudru. Kiedy białka będą dobrze ubite dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Powinniśmy otrzymać puszystą masę. Następnie dodać do masy mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką porcje ciasta i delikatnie oprószyć je cukrem pudrem. Odczekać 5 minut, jeszcze raz posypać cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Następnie zdjąć ciastka z blaszki i gotowe :-)

1 komentarz:

  1. Szukałam dobrego przepisu i wreszcie znalazłam. Załączam serdeczności...

    OdpowiedzUsuń