piątek, 5 kwietnia 2013

Jabłka w cynamonowym karmelu na cieście francuskim

Lubię szybkie desery, takie które najlepiej smakują na ciepło. Świetnie poprawiają humor w zimne i pochmurne wieczory.

Przepis na 6 foremek do mini tart (11 cm)

4 duże jabłka
100g cukru
sok z 1/2 pomarańcza
łyżeczka cynamonu
ciasto francuskie (6 krążków 11cm średnicy)

Jabłka obrać i pokroić na nieregularne kawałki. Sok z pomarańczy cukier i cynamon włożyć na teflonową suchą patelnię i ogrzewać aż cukier dokładnie się rozpuści i powstanie gęsty karmel, wtedy włożyć na patelnie jabłka. W momencie włożenia jabłek część karmelu może gwałtownie ostygnąć i mogą pojawić się bryłki cukru,należy podsmażać jabłka aż karmel ponownie się rozpuści a jabłka lekko zmiękną (ale się nie rozpadną). Podsmażone jabłka wyłożyć do foremek i przykryć ciastem francuskim. Piec w 180 stopniach ok 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Wyłożyć ciasto na talerzyk ciastem w dół, i gotowe.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz