środa, 3 kwietnia 2013

Mazurek Pomarańczowy


Dziś przepis na Mazurka, trochę późno, w końcu już po Świętach... jednak zamiast świątecznej dekoracji można ułożyć na nim plastry pomarańczy, a wtedy będzie pasował na różne okazje :-) Ciasto, a właściwie masę pomarańczową należy zacząć przygotowywać ok 1-2 dni wcześniej, jednak jako takie nie jest trudne do zrobienia. Jest to ciasto dość słodkie, jak to mazurek, zresztą spróbujcie sami :-)

Ciasto kruche

600g mąki
300g masła
1 jajko
4 żółtka
160g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać cukier, proszek sól i jajka i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Po godzinie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki o wymiarach 24x35 cm. (Blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Masa Pomarańczowa

3 duże pomarańcze
1 cytryna
400g cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny

Pomarańcze wyszorować. Skórkę pomarańczową naciąć na ćwiartki i zdjąć z pomarańczy. Zamoczyć je w zimnej wodzie. Moczyć skórki przez ok 24 godziny wymieniając w nich wodę ok 3-4 razy. Po tym czasie skórki przełożyć do rondelka, ponownie zalać zimną wodą i zagotować, gotowań na małym ogniu przez ok 10 minut, a następnie odlać gorącą wodę i ponownie zalać skórki zimna wodą.
Zimne skórki wraz z wypestkowanymi pomarańczami i obraną i wypestkowaną cytryną zmiksować. masę pomarańczową przełożyć do garnka, dodać cukier i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Gotować całość aż zacznie gęstnieć. Ciepłą masę przełożyć na spód i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Udekorować.

Dekoracja świąteczna w moim wykonaniu to płatki migdałowe oraz czekolada rozpuszczona z łyżką oleju w kąpieli wodnej.
natomiast, tak jak wspominałam można udekorować ciasto plastrami pomarańczy (zanim masa zupełnie stężeje).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz