poniedziałek, 11 marca 2013

Babeczka orzechowa z kremem czekoladowym

Babeczka numer 1 z tegorocznego prezentu na Dzień Kobiet czyli orzechowy cupcake z kremem czekoladowym. Zdjęcia niestety nie za ciekawe gdyż nie bardzo miałam czas na fotografowanie każdej z osobna. Dosłownie jeszcze ciepłe zostały wręczone przez mojego męża Paniom w naszej rodzinie, tak więc na zdjęcia nie było czasu :-)

Cupcake:

125g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
szklanka mąki
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich i laskowych
4 łyżki kefiru
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem, dodać jaka i dalej ucierać dodając kolejne składniki.
Gotową masę wyłożyć do papilotek na ok 2/3 wysokości (z tej porcji ciasta wychodzi mi 12 babeczek). Piec w temperaturze 175 stopni ok 20-25 minut. Gotowe wystudzić.

Krem:

1 szklanka wody
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 łyżki nutelli
100g masła

Pół szklanki wody zagotować z cukrem, w pozostałej części rozmieszać mąki i kakao, wlać do gotującej się wody i podgrzewać aż masa zgęstnieje.
Gotowy budyń wystudzić.
Utrzeć masło ma gładką masę, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej ucierać, na koniec dodając nutellę.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki, na czubku układając orzech laskowy. Gotowe :-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz