sobota, 16 marca 2013

Muffinki orzechowo-migdałowe z nutellą

Muffinki to świetne szybki deser. Składniki zwykle mamy w domu, przygotowanie trwa dosłownie kilka minut, pieczenie zaledwie 20-25, a najlepsze są jeszcze ciepłe... tak więc to niezastąpiony przepis w sytuacji niespodziewanych gości :-) Zanim woda na kawę się zagotuje a goście wygodnie rozsiądą, babeczki będą prawie gotowe. Przepis można przygotowywać na różne sposoby ale to połączenie podobno jest najlepsze. Można rezygnować z kakao, orzechów, dodawać owoce, czekoladę drobno pokrojoną, olejki aromatyczne. Możliwości jest wiele, a te babeczki nie mogą się nie udać. Nie trzeba ich dokładnie miksować, wszystko wystarczy ze sobą pomieszać i do piekarnika. (Kinga, mam nadzieję ze zobaczę jak wyszły :-) )

Zachęcam do wypróbowania.

Muffinki:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
125g rozpuszczonego masła
3 łyżki mleka, kefiru lub maślanki
1 szklanka maki (ja używam dużych szklanek z IKEA więc w zwykłej powinna być z górką)
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/2 szklanki zmielonych orzechów (ja daję pół na pół orzechy włoskie i laskowe oraz trochę migdałów)

Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mleko i masło i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy sypkie, czyli mąkę, proszek, kakao i orzechy i lekko wymieszać. Nakładać do foremek, lub papilotek na ok 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach 20-25 minut.
Z tej ilości ciasta wychodzi mi ok 12 sporych babeczek.

W tej wersji babeczki polane są półpłynną nutellą.

2 łyżki nutelli
1 łyżka oleju

Nutellę z olejem ogrzewać w kąpieli wodnej. Chodzi o to aby masa zrobiła się dość rzadka, aby łatwiej było polewać babeczki. Polewę można nałożyć na jeszcze ciepłe muffinki i gotowe. Pyszne i ekspresowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz